blog

blog

NEWS

activities projects exhibitions works ideas ....

Broich @ Benedengalerie

ExhibitionsPosted by Thomas Sunday, October 12 2008 18:10:02

A solo exhibition with Broich’s Voluptuous Panic, previously shown at envoy, New York and Galerie Griesmar&Tamer, Paris, will be exhibited from 10 October through 2 November 2008 at Benedengalerie.

BENEDENGALERIE van De Kortrijkse Schouwburg, Hazelaarstraat 7, Kortrijk (Coutrai), Belgium

10 Oct 08 - 2 Nov 08, from Friday through Sunday 2 pm - 5pm

see former article for more information: http://broichblog.redfishfactory.com/#post24

or read it in dutch here:

De afgelopen jaren heeft Christoph Broich internationale aandacht gekregen dankzij zijn plastische installaties die symbool geworden zijn voor een opzettelijke gevoeligheid naar lichaam en sterfelijkheid toe. Zijn werk is een manifestatie van de complexe en onrustige correlatie tussen leven en werken, materiaal en concept.

In zijn latexreeksen breidt de kunstenaar met succes zijn visuele woordenschat uit door een samenhangende omgeving te vormen rond de fysieke beperkingen van het lichaam. In stukjes gesneden iconische voorwerpen uit kledij en stof vormen een collage op bustes en worden daarna met verscheidene lagen latex beschilderd. Bij de afwerking wordt, zoals bij alle nauwkeurig gemaakte beeldhouwwerken van Broich, de buste vernietigd en het omhulsel (de huid) is alles wat overblijft. Broich’s gevilde beeldhouwwerken leggen de klemtoon op achteruitgang en stellen het omgekeerde voor van het natuurlijke proces: huid en vlees ontbinden het eerst en het skelet blijft.

Geïnspireerd door Weimar bacchanalia, nodigt zijn werk, Voluptuous Panic (de titel is ontleend aan Mel Gordon's boek over Weimar Berlijn), de kijker uit om deel te worden van de actie. Broich blijkt een meester te zijn in orkestratie en plaatsing. Dit toont hij aan door zijn begrip voor het belang van afwezigheid en aanwezigheid in de plaatsing van zijn gebeeldhouwde elementen binnen een echte ruimte. Ruimtelijk geïsoleerd door perspectief verbonden technieken, bevolken de vreemd gemanipuleerde, gegoten karakters de geheimzinnig decadente omgeving. De keuze van ledenpoppen is weloverwogen - lege, niet-dreigende "iedereen"-figuren. Hun effect is er een van vervreemding.

Gechoreografeerde mensen, alleen en in groep, zittend of liggend op de bar van een café of nachtclub, zijn verstrikt in een emotionele confrontatie met een niet gespecificeerd verhaal. Aan een kant van de toog buigt het Siamese lichaam van een protagonist zich terug in spontane terugslag. Elke houding en ieder gebaar suggereert urgentie en bezorgdheid, spanning en empathie. Aan de andere kant van de toog buigt een schim zich naar voor, alsof het zich wil verwijderen van het drama. Zijn onvermogen zich te bewegen schijnt zijn wil tot actie over te gaan in de weg te staan. Alle karakters in Voluptuous Panic hebben een lege blik. Zij staren in de leegte terwijl zij op raadselachtige ogenblikken inspelen die in ruimte en tijd voor een bijzonder, onverklaarbaar stil ogenblik worden bevroren. 

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.